30 aug 2010

Graag nodigen wij u uit voor een open middag op donderdagmiddag 9 september bij Boomkwekerij Piet Hanekamp BV, Scheerwolde.  

De bijeenkomst wordt georganiseerd door Kring Noord, de campagne 'Duurzaam telen, begint bij jou', Horticoop en DLV Plant. 

Boomkwekerij Hanekamp is dit jaar spotlightteler binnen de campagne ‘Duurzaam telen begint bij jou’. Op het bedrijf is volop ervaring met het toepassen van verschillende Good Practices, zoals bijvoorbeeld de inzet van roofmijten tegen spint. Tijdens de middag komen de volgende onderwerpen aan bod:

De mogelijkheden van geïntegreerde bestrijding van spint – Jan Hoogstrate (Horticoop)

Rondgang over het bedrijf met uitleg -  Quercus Hanekamp

Het gebruik van driftarme doppen – Arie Schipper (DLV Plant) 

De bijeenkomst vindt plaats bij Boomkwekerij Piet Hanekamp BV aan de Kooiweg 2, 8371 TG in Scheerwolde. Start is om 13.30 uur en duurt tot ca 17.00 uur en kan meetellen voor de verlenging spuitlicentie. U kunt zich hiervoor aanmelden door onderstaand formulier ingevuld vóór 7 september a.s. te faxen naar DLV Plant, team Boomteelt, faxnummer: 0172-210407. 

uitnodiging bijeenkomst- Boomkwekerij Hanekamp.doc (234,50 kb)

Deze bijeenkomst vindt plaats op maandagmiddag 13 september op en nabij een van de percelen van boomkwekerij Fleuren te Baarlo. De bijeenkomst start om 12.30 uur bij Educatiecentrum Ria Joosten, Boerderijweg 4A, Neer.

Programma: 

13.00 u Welkomswoord door de heer Fleuren, voorzitter cultuurgroep vruchtbomen.

13.15 u Hans Smeets – DLV Plant. Meeldauw- en schurftbestrijding in de vruchtboomteelt; middelenkeuze, preventieve bestrijding, biologische middelen. 

13.45 u Jeanne van Beek – NBvB. Doelstellingen convenant gewasbescherming. 

14.00 u Hans Smeets – DLV Plant. Onkruidbestrijding in de vruchtboomteelt. Is een combinatie van chemische en mechanische onkruidbestrijding een optie? Welke herbiciden zou je het beste kunnen inzetten en onder welke omstandigheden?

14.30 u Drs. Claudia Külling – Servaplant. Kunnen bladanalyses en grondanalyses een bijdrage leveren aan een gezond gewas? 

15.15 u Demonstraties van onkruidbestrijding met driftarme doppen aan de Sterrenbosweg te Neer.

16.00 u Bezichtiging van het biologische perceel gelegen aan de Boerderijweg.

17.00 u Afsluiting van de dag op de vergaderlocatie bij Ria Joosten.

Bijeenkomst telt mee voor de verlenging spuitlicentie. 

Wilt u zich aanmelden? Klik hieronder voor het aanmeldingsformulier.

aanmeldingsformulier13september.doc (110,50 kb) 

Graag aanmelden voor 9 september. 

Op de Open dag Fruitteelt op 19 augustus in Randwijk was er in de pauzes volop mogelijkheid tot het uitwisselen van kennis en ervaring. Spotlightteler Dick de Kat Angelino vertelde over zijn positieve ervaringen met spuiten met venturidoppen. Zelf deed hij ook nieuwe ideeën op over het gebruik van venturidoppen voor de onkruidbestrijding. De ervaringen van Martijn Slabbekoorn (spotlightteler in Kapelle, Zeeland), de demo op de Perendag (9 juli) en het onderzoek hiernaar op PPO te Randwijk hebben hem overtuigd dat besparen op water en middel bij de onkruidbestrijding mogelijk is. Dick: "Dat ga ik zeker toepassen". "Bij gebruik van 100 liter water per ha voor onkruidspuiten kan ik mijn hele buitenperceel van 6 ha in één keer behandelen, dat levert mij veel tijdwinst op, en het is nog beter voor het milieu ook, doordat er minder middel wordt gebruikt." "Door het delen van kennis en ervaringen zijn we allemaal beter uit", aldus Dick de Kat Angelino.  

Foto: Spotlightteler Dick de Kat Angelino samen met DLV adviseur Gerjan Brouwer in gesprek met een collega-fruitteler

24 aug 2010

'Duurzaam merk moet collectief'

In: Fruittelers

Marco van Wijk staat (weer) met beide benen op de grond. Hij won een ballonvaart op de perendag met een prijsvraag van 'Duurzaam telen, begint bij jou', maar hij benadert duurzaam telen ook heel praktisch. "Op mijn bedrijf residuvrij telen behoort momenteel niet tot de mogelijkheden." 

Groenten & Fruit voer mee in de luchtballon. Lees hieronder het hele artikel uit Groenten & Fruit:

G&F augustus.pdf (1,45 mb)

Tijdens de Aardappeldemodag op 1 september bieden Telen met Toekomst, Duurzaam telen begint bij jou en Masterplan Phytophthora samen een uniek programma onder de titel Akkerbouw is topsport! Elfstedentocht-winnaar en schaatsmarathoncoach Henk Angenent schetst de overeenkomsten tussen topsport en akkerbouw. Ook geeft hij tips uit de topsport die de telers van pas kunnen komen!

Lees hier het hele persbericht:

Persbericht Akkerbouw is topsport.pdf (148,66 kb)

Juist ook met de huidige wisselende omstandigheden met soms overvoedige regenval is het gebruik van de BOS-systemen nuttig. Het toepassen van duurzame gewasbescherming in uien draagt bij aan uien van goede kwaliteit en bespaart kosten. Beslissingsondersteunde systemen van o.a Dacom en Agrovision ondersteunen effectieve bestrijding van valse meeldauw en bladvlekkenziekte. De campage ‘duurzaam telen begint bij jou’ biedt informatie over de BOS-systemen op de uiendagen in Lelystad en Colijnsplaat.

lees het volledige persbericht:

persbericht duurzaam telen uien.pdf (50,08 kb)

 

Fruitteler de Kat Angelino gebruikt nu voor het derde jaar venturidoppen op de spuit op zijn bedrijf. Hij is spotlightteler van het project ‘Duurzaam telen begint bij jou’ en zal op de Open Dag 19 augustus in Randwijk zijn ervaringen toelichten: ook een eenvoudige maatregel zoals doppenkeuze kan bijdragen aan duurzame teelt en weinig residu.

Lees hier het hele persbericht:

Persbericht Open dag fruitteelt16-08.pdf (217,46 kb)

16 aug 2010

"Doordat we op twee percelen verplicht zijn te zoeken naar werkbare biologische oplossingen, zijn we op de gangbare kwekerij ook duurzamer gaan kweken", aldus Han Fleuren in een artikel in De Boomkwekerij.

Lees hieronder het hele artikel van Ketura Haveman, zie ook www.deboomkwekerij.nl:

Artikel_De_Boomkwekerij_060810.pdf (238,96 kb)

Foto: De Boomkwekerij

16 aug 2010

De rozen bij Piet Hanekamp groeien prima. Als het weer warm is , is het goed weer voor de rozen. In het vorige bericht is melding gemaakt van een plaatselijke spintaantasting. Er zijn toen roofmijten uitgestrooid en er is gespoten met het selectieve middel Floramite. Op bijgaande foto's is te zien dat dat heel goed heeft gewerkt; hetzelfde gewas als op de foto van een maand geleden staat er nu uitstekend bij. We verwachten op de Open Middag -9 september a.s.- ook mooie rozen te kunnen zien.

Gisteren heeft perenteler Marco van Wijk met zijn vrouw een ballonvaart gemaakt. Hij had deze gewonnen met een prijsvraag over duurzame aanpak in de fruitteelt op de Perendag op 9 juli. Ook Pieter Aalbers van DLV Plant en twee journalisten van Groenten & Fruit voeren mee. De ballon steeg op naast het fruitbedrijf van de familie van Wijk en de piloot zorgde voor een veilige landing (niet op de A28). Binnenkort volgt een impressie in Groenten & Fruit.

Foto: 4CB Ballonvaarten

Kalender

 
   

 

november 2017

madiwodovrzazo
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930123
45678910

Recente reacties