23 mrt 2010

Column: Teler is tienkamper

In:

In 2010 loopt het convenant Duurzame Gewasbescherming af. Dit convenant werd onder leiding van toenmalig minister Cees Veerman gesloten tussen diverse partijen van overheid en bedrijfsleven met als doelstelling de milieubelasting door middelen fors terug te dringen. Daarvoor waren nodig: een goed en doelmatig pakket (nieuwe) middelen, de inzet van de beste gewasbeschermingstechnieken en –methoden, en een breed gebruik van duurzaam geproduceerde producten van land- en tuinbouw door consument en overheid. We kunnen nu al vaststellen dat we een heel eind gekomen zijn, maar net niet de hele doelstelling zullen halen omdat niet aan alle voorwaarden is voldaan.

Dat we zover konden komen is op zich al reden om door te gaan op de ingeslagen weg. Maar ook nieuwe regels uit Brussel, die zullen uitmonden in nationale actieplannen, zullen ons uitdagen tot het doorontwikkelen van duurzame gewasbescherming.

Het is daarom goed dat de kennis die de afgelopen jaren door onderzoek en bedrijfsleven is ontwikkeld nog indringender onder de aandacht van boeren en tuinders wordt gebracht. Kennis die betrekking heeft op ziekten, plagen en onkruiden en hun interacties met de gewassen die we willen produceren. En vooral ook over de mogelijkheden om de nadelige en schadelijke effecten daarvan terug te dringen. Samengevat noemen we die mogelijkheden de “Good Practices”.

Met die “Good Practices” moet het voor u als telers mogelijk zijn uw rendementen te verbeteren en tegelijkertijd de milieubelasting terug te brengen. Kortom goed voor uw portemonnee, en goed voor uw leefomgeving.
Aan politici en aan medewerkers van ministeries leg ik altijd uit dat ondernemers in onze sector te vergelijken zijn met tienkampers met elk hun voorkeuren en specialismen. De een is goed in techniek, een ander weet alles van bemesting, een derde is top op afzet en sortiment, en weer een ander scoort maximaal op gewasbescherming. De kunst is nu te leren van de beste; zijn kunstje af te kijken en hem zo dicht mogelijk te benaderen. U bij gewasbescherming, hij bij techniek of bemesting.

De kennis en ervaring bij de uitvoerders van het project en bij de medewerkers van uw eigen landbouworganisaties zoals diverse LTO’s, NBvB, NFO en KAVB gaan u daarbij helpen. Maar ik denk dat het nog veel belangrijker is dat u als ondernemers elkaar helpt. Want u weet hoe die goede praktijk bij u uitwerkt, waar de valkuilen zitten en waar de kansen. En u weet het: niets doet beter volgen dan het goede voorbeeld. 

Veel succes bij uw werk aan duurzame gewasbescherming en een rendabele onderneming!

Sjaak Langeslag

Voorzitter LTO gewasbescherming


 

 

 

 

 

 

 

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wil samen met ZLTO, LTO Noord, LLTB, DLV Plant, GBE en CLM Nederlandse telers stimuleren duurzame gewasbeschermingsmethoden nog meer te benutten. Duurzame gewasbeschermingsmethoden zoals  nieuwe spuittechnieken, bewezen waarschuwingsystemen, natuurlijke vijanden en mechanische onkruidbestrijding bieden kansen voor alle telers. Daarom startte de organisatie maandag in Dronten een landelijke campagne met de slogan 'Duurzaam telen, begint bij jou'.

http://www.omroepflevoland.nl/Nieuws/69073/campagne-voor-duurzaam-telen-van-start

Op maandag 22 maart j.l. startte de campagne ‘Duurzaam telen, begint bij jou’ met een spannende wedstrijd op het akkerbouwbedrijf De Meerhof in Flevoland. Henk Angenent lanceerde deze campagne door het in een duurzame estafettetocht op te nemen tegen drie andere teams. Angenent zal als captain van de telers de handschoen opnemen tegen een team van journalisten, ambtenaren en partners van telers. Op maandag 22 maart j.l. start de campagne ‘Duurzaam telen, begint bij jou’ met een spannende wedstrijd op het akkerbouwbedrijf De Meerhof in Flevoland. Henk Angenent lanceert deze campagne door het in een duurzame estafettetocht op te nemen tegen drie andere teams. Angenent zal als captain van de telers de handschoen opnemen tegen een team van journalisten, ambtenaren en partners van telers.

De voorbereiding

Alle deelnemers

Het treintje

De start

Henk Angenent

Sannah Angenent

De winnaars

De prijsuitreiking

21 mrt 2010

Spotlightteler Fruitteelt

In: Fruittelers

Dick de Kat Angelino: "Ik spuit het hele perceel met venturidoppen, waarmee de drift flink wordt verminderd. Ook let ik bij de middelkeuze op het effect op natuurlijke vijanden. Die heb ik namelijk nodig voor de bestrijden van o.a. perenbladvlo."

19 mrt 2010

 

Leon Vervoort: “Na de oogst bedekken we de ruggen met folie. De aspergeplant groeit er doorheen, maar veel onkruid wordt tegen gehouden. Hierdoor kunnen we zeker twee bespuitingen overslaan. Op de paden zaaien we bovendien Serradella in, een stikstofvanggewas.” 

 

19 mrt 2010

 

Guus Verschueren: “We zijn druk met biologie bezig: we zetten de roofmijt Hypoaspis miles in tegen varenrouwmug en Steinerma-aaltjes tegen potworm. Hierdoor hoeven we nagenoeg geen bestrijdingsmiddelen in te zetten.”

 

19 mrt 2010

Spotlightteler Akkerbouw

In: Akkerbouwers

Aard Robaard: “Ik maak gebruik van een veldspuit met luchtondersteuning, waarbij ik minder middel kan gebruiken, efficiënter kan werken en meer capaciteit kan behalen.”

19 mrt 2010

Spotlightteler Bollenteelt

In: Bollentelers

Willem Vink: “Wij inunderen omdat het een uitstekend alternatief is voor natte grondontsmetting. Bovendien composteren we al ons eigen afval, alle organische stof blijft op het bedrijf zelf. Deze maatregelen zijn minder makkelijk, maar veel leuker!

19 mrt 2010

Spotlightteler Boomteelt

In: Boomkwekers

Adriaan Schalk: “We vinden het mooier als het met minder chemische middelen kan, dat geeft een beter gevoel. Daarom zetten we bijvoorbeeld roofmijten in tegen spint, zodat een bespuiting achterwege kan blijven.”

Kalender

 
   

 

november 2017

madiwodovrzazo
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930123
45678910

Recente reacties